V-aţi hotărât să aveţi un copil? Felicitări! Este poate cea mai bună decizie dintr-o viaţă de om!

Este bine să știți că pregătirea pentru sarcină începe cu câteva luni înainte de obținerea acesteia prin efectuarea consultului ginecologic, a ecografiei genitale, a investigațiilor de laborator recomandate pentru dvs. și pentru partener și prin administrarea de acid folic sau folat (metafolin).

Folatul (metafolin, 400 mcg zilnic) sau varianta nemetilată a acestuia, acidul folic (vitamina B9, 400 mcg zilnic) se administreaza cu una până la trei luni înainte de sarcină pentru prevenirea defectelor fetale de tub neural (adică a anomaliilor creierului și coloanei vertebrale fetale precum anencefalia, spina bifida). Aceste malformații ale tubului neural apar în stadii precoce de dezvoltare embrionară, când cele mai multe dintre femei încă nu se gândesc la sarcină, de aceea este important să înțelegeţi că numai administrat cu cel puțin o lună înainte de sarcină acidul folic sau folatul au rolul de prevenire a apariţiei acestor defecte! Statisticile au arătat că femeile care iau doza zilnică recomandată de acid folic/folat cu cel puțin o lună înainte de sarcină reduc riscul acestor malformații cu 50-70% și cu 25% riscul de greutate mică a fătului la naștere. Acidul folic/folatul contribuie de asemenea la scăderea riscului de defecte la nivelul buzei superioare, a cerului gurii și a inimii fătului. Acidul folic/folatul sunt importante în anumite tipuri de anemie iar administrarea lor reduce riscul de apariție a preeclampsiei. Se recomandă în mod special femeilor obeze, celor cu diabet, celor care iau medicație anticonvulsivantă și mai ales celor care au în antecedente o sarcină cu un făt cu defect de tub neural.

Efectuaţi analizele de laborator indicate de către medicul obstetrician înainte de a rămâne gravidă! Scopul acestor teste de laborator este de a vă evalua sănătatea și imunitatea pentru anumite infecţii sau de a diagnostica anumite infecţii care pot pune în pericol sarcina, chiar dacă dumneavoastră vi se pare că sunteți sănătoasă. Aceste infecții pot fi asimptomatice pentru organismul adult dar pot da malformații grave fătului. Ca urmare a analizelor de laborator puteţi beneficia de vaccinare sau tratament chiar înainte de sarcină! De exemplu în situaţia absenţei anticorpilor pentru virusul rubeolei (rubeolă = pojărel, cu potențial malformativ foarte mare în timpul sarcinii) se recomandă vaccinarea antirubeolă şi amânarea sarcinii cu trei luni. Vaccinarea anti-rubeolă nu se recomandă în timpul sarcinii. Vă punem la dispoziție informații despre infecțiile cu virusul rubeolei, citomegalovirus sau cu parazitul Toxoplasma Gondii.

Probele de laborator care se recomandă pacientelor care vor să obțină o sarcină sunt profilul TORCH, TSH-ul, screening-ul pentru hepatita B și pentru hepatita C și screening-ul pentru trombofilie (genetică sau dobândită).

La consultul preconcepțional se vor recolta probele de secreție vaginală pentru:

  • examenul bacteriologic

  • culturile bacteriene din colul uterin

  • testarea ADN/ARN pentru Chlamydia Trachomatis

  • testarea Mycoplasma Hominis și Ureaplasma Urealiticum

  • testarea Babeș-Papanicolaou

Un sfat medical ferm și foarte bine documentat ar fi legat de oprirea fumatului, inclusiv a celui pasiv ! Renunţaţi la fumat (deși uneori acest lucru poate părea imposibil)! Fumatul scade fertilitatea ambilor părinți prin reducerea oxigenării la nivelul organelor de reproducere, prin aceasta ducând la reducerea rezervei ovariene de ovocite, modificarea mucusului cervical și stimularea produceri de hormoni androgeni. Fumatul produce 12-13% dintre cazurile de infertilitate. Fumatul crește riscul de sarcină extrauterină prin modificarea motilității trompelor uterine, fiind dovedit că o treime dintre sarcinile extrauterine sunt provocate de fumat (acest risc este direct proporțional cu numărul de țigări fumate și se reduce dacă se întrerupe fumatul cu o lună înainte de sarcină). Fumatul crește riscul de avort, de sângerare în timpul sarcinii, de prematuritate, de restricție de creștere intrauterină fetală, de moarte fetală, de moarte subită a nou-născutului și de apariție a infecțiilor respiratorii și a astmului la copil. De asemenea fumatul scade cantitatea de lapte matern.

Fumatul în timpul sarcinii se asociaza cu tulburări de comportament și tulburări psihice bipolare la adolescenți, fapt dovedit de studii recente.

Renunțați la alcoolul concentrat, la alimentele care au conservanţi, coloranţi sau cantităţi mari de sare, la semipreparate şi la alimentele tip fast-food/junk-food. Mâncaţi cât mai natural: fructe şi legume crude sau gătite, salate, carne slabă, peşte, vită, lactate de oaie sau capră, ouă, produse din cereale integrale etc. Beţi apă plată sau cu gaz, ceaiuri de tei, mentă, muşetel, fructe de pădure, sucuri naturale proaspăt stoarse.

Aveţi grijă la jumătatea a doua a ciclului (după zilele fertile, adică cu aproximativ 10 zile înainte de menstruaţie): puteţi să fiţi gravidă fără să aveţi simptome!

Imediat după zilele fertile, adică după ovulaţie urmează o perioadă de aproximativ zece zile (10-17 zile) în care o sarcină nu se poate diagnostica nici prin testul de sarcină pentru că nivelul hormonului de sarcină din sânge este prea mic pentru a putea fi depistat, nici prin ecografie pentru că sacul ovular este mult prea mic ca să fie vizibil ecografic. Deși în această perioadă de început a sarcinii oul fertilizat este mai puțin susceptibil a fi afectat de către factorii externi se recomandă totuși ca în fiecare lună, premenstrual să evitaţi:

  • investigaţiile medicale cu iradiere – radiografii, tomografii computerizate (CT)

  • orice tratament neavizat de către medicul obstetrician

  • băile fierbinţi şi sauna – acestea cresc temperatura corpului peste 380 C, mimând febra, cu efecte nocive asupra embrionului.

Pe toată perioada preconcepţională şi în perioada sarcinii evitaţi:

  • carnea insuficient tratată termic (poate da infecţie cu Toxoplasma gondii sau Listeria monocytogenes)

  • laptele nefiert/nepasteurizat, brânza de capră (poate da infecția cu Listeria monocytogenes)

  • legumele şi fructele nespălate (vă puteți infecta cu Toxoplasma G.)

  • peştele crud şi fructele de mare în stare crudă (pot da infecții cu diferiți paraziți, virusuri sau microbi))

  • pisicile (fecalele lor pot transmite Toxoplasma G.)

  • alcoolul concentrat

  • fumatul.

Cum să evitaţi infecţiile cu Toxoplasma Gondii, Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia Coli

Ţineţi pisicile în casă sau numai afară!

Nu curăţaţi nisipul pisicii (rugaţi pe cineva să o facă)!

Hrăniţi pisicile din casă cu hrană specială pentru pisici sau hrană gătită!

Nu consumaţi carne mai puţin gătită (în sânge), gătiţi carnea până dispare culoarea roz din interior (inclusiv carnea tocată)!

Congelarea cărnii pentru 24 ore poate scădea riscul de transmitere a infecţiei cu Toxoplasma G.

Spălaţi-vă mâinile şi unghiile de fiecare dată când manipulaţi carne crudă!

Spălaţi ustensilele şi suprafeţele folosite pentru manipularea cărnii crude!

Mâncaţi numai legume, salate şi fructe bine spălate!

Spălaţi-vă pe mâini după ce manipulaţi legumele şi fructele!

Dacă vă pasionează grădinăritul purtaţi mănuşi de cauciuc!

Evitaţi laptele nesterilizat sau preparatele de lapte nesterilizat (orice produs care nu este controlat şi autorizat)!

Spălaţi-vă întotdeauna pe mâini înainte de a mânca !

Evitaţi brânzeturile de tip Brie, Camembert!

Pentru mai multe detalii, va invitam sa faceti o programare pentru consultatii ginecologie Constanta.