Protejarea bebelușului tău de fumul de tutun este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru bebelușul tău, oferindu-i astfel un început sănătos în viață. Poate fi dificil să nu mai fumezi dar niciodată nu este prea târziu să renunți. Decizia de a opri fumatul precum și menținerea ei ar putea fi cel mai important exercițiu de voință pe care ar trebui să îl faci!

Fiecare țigară pe care o fumezi conține peste 4.000 de substanțe chimice care ajung la făt. Este mai simplu să te păcălești cu informația că fumatul în sarcină nu este dovedit a da malformații fetale dar adevarul este că fumatul pe timpul sarcinii dăunează categoric bebelușului tău nenăscut.

Țigările pot restricționa aportul esențial de oxigen pentru bebelușul tău iar inima sa trebuie să bată mai tare de fiecare dată când fumezi. Bebelușii fumătorilor au în medie cu 200 g mai puțin decât alți bebeluși.

Oxigenarea scăzută de-a lungul sarcinii îi face mai puțin rezistenți ceea ce poate cauza probleme în timpul travaliului și după naștere.

Bebelușii mamelor fumătoare sunt mai predispuși să aibă probleme de a-și menține temperatura corporală și astfel sunt mai predispuși la infecții.

Fumatul în sarcină crește riscul de boli grave la bebeluș precum astmul bronșic și diabetul.

Nu în ultimul rând, este dovedit că fumatul în sarcină și alăptare crește riscul de moarte subită a sugarului (SIDS).

Beneficiile întreruperii fumatului în timpul sarcinii
Încetarea fumatului te va ajuta atât pe tine, cât și pe bebelușul tău prin eliminarea gazelor dăunătoare, cum ar fi monoxidul de carbon și alte substanțe chimice dăunătoare din corpul tău.

Atunci când renunți la fumat:

  • reduci riscul de complicații în timpul sarcinii și al nașterii
  • este mai probabil să ai o sarcină mai sănătoasă și un copil mai sănătos
  • se reduce riscul de deces fetal
  • este mai puțin probabil ca bebelușul să se nască prea devreme și să se confrunte cu problemele de respirație, hrănire și sănătate
  • este mai puțin probabil ca bebelușul tău să se nască cu o greutate redusă
  • vei reduce riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS).

Încetarea fumatului îți va ajuta și bebelușul mai târziu în viață. Copiii ai căror părinți fumează sunt mai predispuși să sufere de astm bronșic, diabet sau alte boli grave pentru care ar putea avea nevoie de tratament cronic și spitalizare.

Cu cât te lași mai repede de fumat, cu atât mai bine. Chiar și dacă oprești fumatul în ultimele câteva săptămâni de sarcină acest lucru va aduce beneficii pentru tine și pentru copilul tău.

Și fumatul pasiv dăunează bebelușului tău
Dacă partenerul tău sau oricine altcineva care locuiește cu tine fumează, acest fapt te poate afecta pe tine și pe copilul tău înainte și după naștere. De asemenea este posibil să-ți fie mai dificil să te lași de fumat dacă cineva din jurul tău fumează.

Fumul pasiv poate reduce, de asemenea, greutatea la naștere a bebelușului și poate crește riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS). Bebelușii ai căror părinți fumează sunt mai predispuși să fie internați la spital pentru bronșită și pneumonie în primul an de viață.