Endometrioza este o boală inflamatorie feminină cel mai frecvent benignă în care țesutul similar cu cel endometrial, care căptușește interiorul uterului, se dezvoltă în afara acestuia, aproape oriunde în corpul femeii, cel mai frecvent în pelvis. Boala este din ce în ce mai des întâlnită la femeile de vârstă reproductivă și poate apărea chiar și în cazul adolescentelor.

Endometrioza cu localizare ovariană este cel mai frecvent tip de endometrioză și este reprezentată de chisturi cu lichid ciocolatiu, gros, care nu dispar în urma tratamentului medicamentos și care de regulă necesită intervenții chirurgicale invazive sau minim invazive. Chisturile endometriozice pot da simptomatologie dureroasă severă care afectează calitatea vieții și pot afecta grav fertilitatea până la a produce infertilitate, scăzând rezerva ovariană prin înlocuirea țesutului ovarian normal cu țesut anormal și întreținând mediul inflamator ovarian.

O metodă recentă de terapie minim invazivă a chisturilor ovariene endometriozice, eficientă, relativ sigură și bine studiată în ultimii zece ani este scleroterapia acestora cu alcool etilic. Avantajele acestei metode constau în evitarea intervenției chirurgicale și a riscurilor acesteia și în menținerea rezervei ovariene. Prin această metodă se pot trata chisturile endometriozice cu dimensiuni cuprinse între 2,5 cm și 10 cm. Riscul de recidivă este mai mic decât în cazul intervenției chirurgicale dar crește cu numărul de chisturi endometriozice.

Scleroterapia etanolică a chisturilor endometriozice constă în puncția chisturilor sub control ecografic, evacuarea conținutului acestora, introducerea prin același orificiu de puncție a alcoolului etilic și menținerea lui în cămașa chistului timp de zece minute, evacuarea alcoolului și spălarea chistului cu ser fiziologic steril.

Pregătirea pentru terapie constă în consultul genital și ecografia genitală, recoltarea probelor vaginale uzuale, programare, pregatirea pentru analgosedare (post alimentar de șase ore, post lichidian de trei ore).

Puncția se efectuează transvaginal, sub control ecografic permanent, cu un cateter subțire, precum cel folosit la recoltarea ovocitelor în cadrul procedurii F.I.V., sub analgosedare pentru a asigura lipsa durerii precum și absența miscărilor involuntare ale pacientei. După introducerea cateterului în chistul endometriozic se evacuează conținutul chistului prin aspirație, se măsoară volumul de lichid aspirat și se trimite o parte din lichidul ciocolatiu extras la laboratorul de anatomopatologie pentru examinarea la microscop (examinare citobloc). Ulterior, prin același cateter și același orificiu de puncție se introduce alcool etilic 96 %, corespunzător pentru aproximativ 60% din volumul de lichid extras, care se lasă în cămașa chistului timp de zece minute. Alcoolul etilic distruge celulele endometriale ale peretelui chistului și nu afectează țesutul ovarian. După extragerea alcoolului etilic se mai efectuează un lavaj al cămășii chistului cu ser fiziologic steril. Terapia se efectuează în întregime sub control ecografic.

Această terapie minim invazivă conservă mai bine funcția și rezerva ovariană față de intervenția chirurgicală, evită complicațiile intervențiilor chirurgicale, este mai puțin agresivă și are o rată de recidivă mai scăzută.

Intervenția durează în medie 15 minute, maxim 30 minute, nu necesită internare, nu lasă cicatrici, se efectuează cu o anestezie ușoară, este bine suportată și are riscuri mici. Pacienta își poate relua activitățile obișnuite încă de a doua zi.

Riscurile asociate, precum ușoare dureri pelvine postintervenție și scurgerea unei cantități mici de alcool din cămașa chistului sunt minime iar complicațiile precum infecția sunt rare. In scopul prevenirii acestora se efectuează lavajul repetat al cămășii chistului cu ser fiziologic și se administreaza antibiotic și antiinflamator în timpul procedurii și după procedură.