Nodulii tiroidieni sunt o problemă des întâlnită a glandei tiroidiene, reprezentând formațiuni cu structură solidă sau lichidiană sau mixtă ce apar în interiorul glandei tiroide. În cazurile în care acești noduli sunt mari, simptomatici sau își schimbă aspectul imagistic tratamentul devine necesar. De-a lungul timpului o varietate de metode de tratament au fost utilizate pentru a trata nodulii tiroidieni, cel mai utilizat fiind tratamentul chirurgical (tiroidectomia). De aproximativ 17 ani ablația cu radiofrecvență a devenit o opțiune terapeutică tot mai populară și mai eficientă pentru tratarea nodulilor tiroidieni pentru că este minim invazivă și pentru că permite păstrarea glandei tiroide.

 

Ce este ablația cu radiofrecvență?

Ablatia cu radiofrecvență este o procedură minim invazivă, ghidată imagistic (sub control ecografic), care utilizează energia termică generată de undele de radiofrecvență pentru a distruge țesutul țintă. În cazul nodulilor tiroidieni această tehnică permite reducerea dimensiunii nodulului cu pana la 90% intr-un an.

 

Cum se realizează procedura RFA la nivelul nodulilor tiroidieni?

Procedura de ablație cu radiofrecvență a nodulilor tiroidieni poate necesita anestezie locală (timp în care pacientul este treaz și rămâne conștient) sau analgosedare (timp în care pacientul doarme). Medicul introduce în nodulul tiroidian un electrod subțire, obligatoriu sub ghidaj ecografic pentru a asigura poziționarea corectă. Prin acest electrod conductor undele de radiofrecvență ajung în țesutul nodulului tiroidian unde produc creșterea temperaturii până la distrugerea acestuia. Procedura poate dura între 15-45 de minute, în funcție de dimensiunea si structura nodulilor tratați.

 

 

 

De ce este ablația cu radiofrecvență o opțiune atractivă?

Pentru că permite păstrarea tiroidei și acțiunea pozitivă a țesutului tiroidian sănătos asupra organismului.

Pentru că este minim invazivă: procedura implică doar o mică înțepătură, evitându-se astfel intervenția chirurgicală deschisă ceea ce reduce semnificativ durerea și perioada de recuperare postoperatorie.

Pentru că are rezultate rapide: pacienții pot observa o scădere semnificativă a mărimii nodulilor la trei luni după procedură, desi reducția maximă se realizeaza dupa un an, organismul fagocitând și eliminând țesuturile neviabile rămase.

Pentru că riscul de complicații este redus: riscul de complicații asociate cu ablația cu radiofrecvență este relativ scăzut comparativ cu intervențiile chirurgicale invazive.

Pentru că nu lasă cicatrici vizibile: datorită caracterului minim invaziv procedura nu lasă cicatrici vizibile.

 

Când este indicată ablația cu radiofrecvență?

Ablația cu radiofrecvență a nodulilor tiroidieni poate fi indicată în următoarele situații:

  • în cazul nodulilor tiroidieni mari care cauzează simptome (dificultate la respirație, disconfort la înghițire)
  • când nodulii tiroidieni sunt mari și deformează gâtul (pentru efectul estetic)
  • în cazurile de carcinom micropapilar mai mic de un centimetru
  • când se dorește evitarea unei intervenții chirurgicale:
    • din cauza riscului crescut asociat cu operația;
    • la pacienții tineri, din cauza necesității permanente și pe viață de tratament de substituție;
    • la pacienții vârstnici care au risc operator crescut;
    • din dorința de a evita o cicatrice.

Ablația cu radiofrecvență reprezintă o metodă terapeutică modernă și eficientă pentru tratarea nodulilor tiroidieni, oferind pacienților o alternativă non-chirurgicală cu complicații reduse și recuperare rapidă. Cu toate acestea, ca în orice procedură medicală, este esențial ca pacienții să fie evaluați adecvat și să discute opțiunile de tratament cu medicul lor pentru a decide cea mai potrivită abordare în funcție de particularitățile fiecărui caz.