O dată cu apariția pandemiei s-a născut o multitudine de întrebări în ceea ce privește impactul virusului Sars-CoV-2 asupra sarcinii, asupra mamei și mai ales, asupra fătului. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente întrebări ale femeilor însărcinate despre coronavirus, întrebări la care am răspuns cât se poate de informat în speranța diminuării temerilor cu care vă confruntați.

Faptul că sunt însărcinată îmi crește șansele de a fi grav bolnavă de COVID-19?
În acest moment femeile însărcinate nu par să fie mai susceptibile de a se simți mai rău decât alți adulți sănătoși ce dezvoltă COVID-19. În general, majoritatea femeilor însărcinate prezintă doar simptome ușoare sau moderate de răceală/ gripă.

Ce pot face pentru a-mi reduce riscul de a contracta infecția COVID-19?
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a reduce riscul infecției cu acest virus este să urmați îndrumările guvernamentale. Pentru femeile însărcinate și restul membrilor familiei acestea includ:

Purtați măștile protectoare.
Mențineți distanțarea socială.
Spălați regulat mâinile.
Dacă tușiți sau strănutați se recomandă să o faceți doar într-un servețel, pe care să îl aruncați imediat după și apoi vă spălați mâinile
Evitați contactului cu persoanele care prezintă simptome de COVID-19. Acestea includ febră și/ sau o tuse persistentă.
Evitați călătoriile care presupun folosirea transportului în comun.
Lucrați de acasă, dacă este posibil.
Evitați adunările și locurile publice.
Evitați întâlnirile cu prietenii sau familia, păstrând legătura cu ei prin telefon sau internet.

Poate COVID-19 să provoace un avort spontan?
Până în prezent nu s-a descoperit o legătură între COVID-19 și creșterea riscului de avort spontan.

Poate trece COVID-19 de la mama infectată la copilul nenăscut?
În majoritatea cazurilor nu există transferul virusului la făt. Există un singur raport potrivit căruia mama ar fi putut transmite copilului infecția cu coronavirus. Acest caz este încă în curs de examinare de către diferiți medici. În foarte puține cazuri în care nou-născuții au dezvoltat COVID-19 simptomele au fost foarte ușoare iar bebelușii sunt bine.

Infecția cu COVID-19 îl predispune pe copilul meu la anomalii fizice?
Nu există dovezi conform cărora COVID-19 este asociat cu o șansă crescută de anomalii fizice fetale.

Poate COVID-19 să cauzeze probleme în dezvoltarea bebelușului meu?
Este foarte important să ne amintim că ghidurile medicale se află într-o continuă schimbare; totuși, conform dovezilor actuale, este puțin probabil să existe probleme cu dezvoltarea bebelușului dacă mama are virusul. Autoritățile monitorizează îndeaproape toate cazurile și actualizează constant informațiile referitoare la riscul de sarcină și COVID-19.

Noile orientări recomandă efectuarea ecografiei pentru supravegherea creșterii fetale, la 14 zile de la rezolvarea bolii acute (cu spitalizare pentru boala COVID-19 confirmată). Această recomandare se bazează pe faptul că în timpul focarelor SARS (Sindrom respirator acut sever) din 2002 și 2004 până la două treimi din sarcinile cu infecție SARS au fost afectate de restricțiile de creștere fetală (RCIU).

Infecția COVID-19 este cu un tip diferit de coronavirus (SARS-CoV-2, nu SARS-CoV original), prin urmare această politică este doar de precauție până când sunt colectate mai multe informații despre noul coronavirus.

Poate infecția SARS-CoV-2 sau COVID-19 să afecteze dezvoltarea creierului bebelușului meu?
Nu există dovezi care să sugereze că virusul SARS-CoV-2 afectează dezvoltarea creierului fătului. În general vorbind, dezvoltarea anormală a creierului datorată infecției este destul de rară. Există doar câteva infecții raportate care pot provoca anomalii ale creierului fetal. Acestea includ rubeola, infecțiile cu toxoplasma G și cu citomegalovirus (CMV), infecția cu virusul Zika. Gripa și agenții patogeni obișnuiți de răceală NU sunt asociați cu neurodezvoltarea fetală anormală. În acest moment NU există rapoarte de dezvoltare anormală a creierului asociată cu COVID-19.

Poate duce boala COVID-19 la naștere prematură?
Unele gravide din China care aveau simptome de coronavirus și care au fost diagnosticate cu această infecție au născut prematur. În prezent nu este clar dacă infecția cu coronavirus a provocat travaliul timpuriu sau dacă s-a recomandat ca bebelușul să se nască devreme pentru a păstra sănătatea mamei.

Sunt însărcinată, mai pot avea infecția SARS-CoV-2 și să nu am simptome?
În prezent se crede că o parte din persoanele infectate cu noul virusul vor avea doar simptome ușoare de răceală/ gripă. Nu există niciun motiv conform căruia să se creadă că femeile însărcinate nu pot avea o formă foarte ușoară.

Ce ar trebui să fac în situația în care cred că am fost expusă sau în situația în care cred că am infecția SARS-Cov-2/COVID 19?
Dacă ești însărcinată și ai fie o temperatură ridicată, fie o tuse continuă, ar trebui să stai acasă timp de șapte zile. Reprogramează controlul la medicul obstetrician dacă aveai programare în următoarele șapte zile. Ia legătura și cu medicul de familie mai ales dacă ai simptome noi și stare generală mai proastă.

Contactează serviciul de urgență 112 pentru a fi testată dacă:
Simți că nu poți face față simptomelor acasă
Starea dumneavoastră se agravează
Simptomele dumneavoastră nu se ameliorează după șapte zile.

Dacă ești îngrijorată de starea ta sau a fătului pe timpul autoizolării, contactează medicul de familie și medicul ce îți monitorizează sarcina. Ei îți vor putea oferi sfaturi suplimentare și te vor informa dacă trebuie să mergi la spital.