Dacă tu și partenerul tău aveți dificultăți în a concepe un copil, este important să știți că nu sunteți singuri. Unul din trei cupluri din România se confruntă cu dificultăți în a concepe un copil pe cale naturală.

Ce este de fapt infertilitatea? Este incapacitatea de a concepe un copil pe cale naturală după cel puțin an de contact sexual periodic neprotejat.

Dacă tu și partenerul tău încercați să concepeți un copil deja de un an ar trebui să luați în considerare o consultație la un medic cu specializare în infertilitate.

Dacă ai 35 de ani sau mai mult, evaluarea fertilității ar trebui să aibă loc după doar șase luni de contact sexual neprotejat.
Mai mult, dacă ai o problemă de fertilitate cunoscută (cum ar fi menstruația neregulată, ceea ce indică cel mai probabil lipsa ovulației) nu ar trebui să aștepți un an întreg pentru a consulta un medic … pentru că cel puțin 25% din cuplurile infertile au mai mult de un factor ce cauzează infertilitate și este foarte important să se evalueze toți factorii care te pot afecta atât pe tine cât și pe partenerul tău.

Problemele legate de ovulație sunt cauze frecvente ale infertilității, lipsa ovulației normale fiind dovedită în aproximativ 25% din toate cazurile de infertilitate. Dacă ai cicluri menstruale regulate, probabil că ovulezi. Dacă ai menstruații neregulate, la fiecare câteva luni sau de două ori pe an, probabil că nu ovulezi sau ovulezi foarte rar. În ambele cazuri, medicul specialist îți va explica ce anume poți face.

Infertilitatea la femeie

Fertilitatea unei femei începe să scadă semnificativ după 30 de ani, însă există cazuri în care scăderea fertilității are loc și mai devreme. În general, fertilitatea scade o dată cu vârsta pentru că se reduce numărul ovocitelor, dar și calitatea lor. Pentru determinarea rezervei ovariene testele uzuale includ ecografia transvaginală care evaluează dimensiunea și aspectul ovarelor și două analize de sânge care dozează hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul antimullerian (AMH). Un nivel de FSH crescut și/sau un AMH scăzut indică o rezervă ovariană scăzută. Ceea ce nu înseamnă că nu există nicio posibilitate de concepție naturală, ci doar că sunt necesare tratamente speciale pentru o șansă mai mare de obținere a unei sarcini.

Pentru conceperea unui copil este nevoie ca trompele tale uterine să fie permeabile. De ce ? Pentru că fertilizarea, procesul în care spermatozoidul fecundează ovocitul are loc în trompa uterină. De aceea, testele pentru determinarea permeabilității tubare sunt o parte importantă a evaluării fertilității tale. Factorii tubari reprezintă aproximativ 35% din toate problemele de infertilitate. Histerosalpingografia (HSG) este o investigație ce ajută medicul în evaluarea trompele uterine, un test ce durează doar câteva minute, oferind rezultate imediat. Dacă trompele uterine sunt obstruate și pline cu lichid se poate recurge la intervenția chirurgicală laparoscopică prin care acestea sunt cauterizate la capătul proximal. Ulterior sarcina va putea fi obținută prin fertilizare in vitro. Este important să înțelegem că HSG nu poate detecta aderențele și endometrioza care afectează trompele uterine. În funcție de istoricul personal și de rezultatul investigațiilor, medicul tău îți poate recomanda evaluarea ulterioară a trompelor uterine și a structurilor pelvine printr-o intervenție chirurgicală numită laparoscopie.

Problemele uterului pot interfera cu implantarea embrionului sau pot crește riscul de avort spontan. Factorii uterini includ polipii endometriali, fibroamele, țesutul cicatricial, sinechiile dintre pereți sau o cavitate uterină de formă anormală. Evaluarea cavității uterine este posibilă prin ecografie transvaginală, HSG sau histeroscopie. Multe probleme ale cavității uterine pot fi rezolvate prin intervenție chirurgicală histeroscopică.

Infertilitatea masculină

În aproximativ 40% dintre cuplurile infertile partenerul masculin este fie singura cauză de infertilitate, fie una dintre cauzele ce contribuie la aceasta. Acest lucru se depistează prin realizarea unei spermograme. Două dintre opțiunile de tratament pentru a depăși infertilitatea masculină includ inseminarea intrauterină (I.U.I.) și fertilizarea in vitro cu injecție intracitoplasmatică de spermă (F.I.V. cu I.C.S.I.). I.U.I. constă în introducerea spermei în partea superioară a cavității uterine utilizând un cateter mic ce trece prin colul uterin. Această procedură se efectuează cât mai aproape de momentul ovulației. I.C.S.I. este o parte a procesului de fertilizare in vitro în care un spermatozoid este introdus direct într-un ovocit pentru a ajuta la fertilizare.

Infertilitatea de cauză necunoscută

În aproximativ 10% dintre cuplurile care încearcă să conceapă un copil nu există o cauză identificabilă a infertilității. În acest caz, diagnosticul stabilit este “infertilitate de cauză necunoscută” iar tratamentele pentru fertilitate precum inseminarea intrauterină I.U.I. și fertilizarea in vitro F.I.V. sunt cele mai potrivite metode de tratament.

Indiferent de cauza sa, infertilitatea determină stres și emoții mixte. Acestea sunt sentimente comune în rândurile tuturor pacienților ce se confruntă cu probleme de infertilitate dar important este să realizați că nu sunteți singuri. Echipa din cabinetul nostru are personal dornic și specializat pentru a vă sprijini în fiecare etapă a acestui proces.