CE ESTE UN STERILET?

Steriletul, denumit și dispozitiv intrauterin (D.I.U.), este un mic obiect din material plastic care se plasează în interiorul cavității uterine și care reprezintă unul dintre mijloacele contraceptive cel mai des utilizate în întreaga lume. Cel mai frecvent folosit dispozitiv are forma literei T, dar sunt disponibile și alte modele. Tija de material plastic a dispozitivului poate fi înfășurată într-un fir de cupru, de cupru cu argint sau de cupru cu aur sau poate avea un depozit hormonal cu eliberare prelungită.

CUM ACȚIONEAZĂ STERILETUL?

Steriletul are o acțiune contraceptivă locală, la nivelul mucoasei cavității uterine, prin inflamația pe care o produce sau prin modificările hormonale locale pe care le produce. Când are loc fertilizarea în cursul unui ciclu natural steriletul nehormonal din cavitatea uterină impiedică fixarea oului (a sarcinii) în grosimea mucoasei uterine. Astfel sarcina nu se poate dezvolta pentru a rezulta un embrion și este eliminată la menstruație. Steriletul hormonal modifică endometrul astfel încât acesta să nu mai fie suficient de dezvoltat si de primitor pentru oul fertilizat.

CARE ESTE EFICACITATEA STERILETULUI?

Steriletul reprezintă o metodă contraceptivă foarte eficace. Efectul contraceptiv se instalează imediat ce dispozitivul a fost plasat în interiorul cavității uterine. Steriletele moderne au eficacitate mai mare de 99%(99,1-99,5%), egală cu cea a pilulelor contraceptive. Eficiența D.I.U. crește cu vârsta și devine aproape 100% la vârste peste 30 ani. Acest beneficiu se prelungește până la 5-8 ani de la inserare.

CE PACIENTE POT BENEFICIA DE STERILET NEHORMONAL?

Pot folosi steriletul ca metodă contraceptivă femeile care au început viața sexuală și care nu prezintă contraindicațiile inserării acestuia. Femeile care nu au nașteri sau care nu și-au încheiat planificarea familială trebuie să fie avertizate și foarte bine informate despre riscul de infertilitate, de 1% , care poate să apară după inserția unui sterilet. Riscul apariției unei sarcini nedorite în prezența unui sterilet este mai mare la vârste mai tinere (sub 25 ani). Beneficiile cele mai mari sunt pentru femeile care au cel puțin un copil și care doresc amânarea unei sarcini cu câțiva ani.

SE POATE INSERA UN STERILET NEHORMONAL ÎN CAZ DE FIBROM?

Se poate insera un sterilet dacă fibromul nu este în apropierea cavității uterine, dacă nu se dezvoltă în interiorul acesteia și nu o deformează. Dacă uterul fibromatos este însoțit de sângerare menstruală abundentă inserarea unui sterilet obișnuit poate să crească fluxul menstrual și să lungească perioada menstruală. În aceste cazuri se poate recomanda un sterilet care conține hormon progestativ (pentru mai multe detalii despre acesta întrebați medicul).

CÂND SE INSERĂ UN STERILET?

D.I.U. se poate insera în orice moment al ciclului menstrual, fiind de preferat totuși ultimele zile ale menstruației sau cele câteva zile după terminarea menstruației, când colul uterin este încă deschis iar inserarea este mai ușoară și mai puțin dureroasă. Steriletul hormonal se inseră în primele 7 zile ale ciclului menstrual.

CUM SE INSERĂ UN STERILET?

Medicul ginecolog inseră steriletul după efectuarea unui consult ginecologic și a unei ecografii genitale. Pacienta este așezată pe masa ginecologică în poziție ginecologică. Colul uterin este dezinfectat și steriletul se introduce prin canalul cervical până în cavitatea uterină. Firele steriletului se taie la aproximativ 2-3 cm de colul uterin și folosesc pentru verificarea prezenței dispozitivului. Manevra de inserare este puțin dureroasă dacă s-a făcut la sfârșitul menstruației sau imediat după terminarea acesteia. După inserare se pot resimți dureri pelviene similare celor menstruale, dar acestea dispar în general în câteva zile. Montarea steriletului nu necesită anestezie dar se poate recurge la analgo-sedare (o anestezie ușoară) dacă aceasta este necesară sau dacă pacienta dorește.

SE POATE VERIFICA PREZENȚA STERILETULUI?

Este chiar recomandat să se efectueze manevra de verificare a prezenței steriletului după fiecare menstruație, prin introducerea mediusului în vagin și palparea firelor steriletului la nivelul colului uterin! Pacientele sunt sfătuite să evite tampoanele interne și să revină la control cel puțin o dată pe an! Testul Babeș-Papanicolaou se va efectua la 6-12 luni.

CELE MAI FRECVENTE MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE ALE STERILETULUI

În mod normal steriletul dă dureri moderate în zona pelvisului doar câteva zile sau săptămâni după inserare, dar dacă durerile sunt persistente trebuie consultat medicul. Este cunoscut riscul de apariție a inflamației pelvine la purtătoarele de sterilet, ceea ce poate duce la sterilitate ulterioară, de aceea se recomandă consultul ginecologic în cazul persistenței durerilor pelvine. În cursul primelor două sau trei cicluri pot apărea sângerări moderate, dar acest fapt nu este îngrijorător și se datorează modificărilor normale ale mucoasei uterine date de prezența steriletului. Menstruația poate deveni mai abundentă și mai lungă. Dacă după primele trei cicluri nu dispar sângerările sau dacă sângerarea menstruală este excesiv de abundentă se recomandă să reveniți pentru un consult medical. Steriletul nu produce manifestări neplăcute în timpul contactului sexual și nu ar trebui perceput de către partener.

CAND SE RENUNȚĂ LA STERILET?

Când pacienta dorește o sarcină, când steriletul se apropie de sfârșitul perioadei de eficiență, când la consultul anual de rutină se constată modificarea poziției steriletului, când apar reacții adverse greu de tolerat. Extragerea este facilă, se poate efectua oricând dar se preferă sfârșitul perioadei menstruale.

CARE SUNT RISCURILE STERILETULUI?

Riscurile sunt minime dacă se respectă contraindicațiile. Steriletul poate da infertilitate într-un număr foarte mic de cazuri prin agravarea unei boli inflamatorii pelvine, dar s-a dovedit că acest lucru se întâmplă mai ales pacientelor cu parteneri multipli, la care riscul de contactare a bolilor cu transmitere sexuală este mare. Foarte rar steriletul poate duce la apariția unei sarcini ectopice. Excepțional de rar poate să apară alergia la cupru.

CARE SUNT CONTRAINDICAȚIILE INSERĂRII UNUI STERILET?

Inserția nu se face în caz de boală inflamatorie pelvină (anexită, cervicită, endometrită etc.), menstruație abundentă și/sau lungă, sângerări uterine de origine necunoscută, noduli fibromatoși care deformează cavitatea uterină, anomalii congenitale uterine, leziuni cervicale premaligne, patologie malignă genitală, sarcină intrauterină, sarcină extrauterină în antecedente, alergie la cupru, boală Wilson.

CREȘTE STERILETUL RISCUL DE CANCER UTERIN?

Utilizarea steriletului de către milioane de femei în ultimele decenii nu a arătat creșterea riscului de cancer de col uterin sau de cancer endometrial.

CE TRATAMENTE SAU TERAPII POT DIMINUA EFICIENȚA SAU TOLERANȚA D.I.U.?

Corticoizii sau aspirina pot modifica discret eficiența steriletului.

Electroterapia sau radioterapia pot necesita extragerea steriletului.

STERILETUL REPREZINTĂ O METODĂ IDEALĂ DE CONTRACEPȚIE, BINE TOLERATĂ ȘI DE LUNGĂ DURATĂ PENTRU PACIENTELE CARE AU CEL PUȚIN O NAȘTERE ȘI CARE NU PREZINTĂ CONTRAINDICAȚIILE FOLOSIRII ACESTEI METODE!

NU UITAȚI DE CONTROLUL ANUAL (CONSULT GINECOLOGIC, ECOGRAFIE GENITALA, EX. BABES-PAPANICOLAOU)!