Când încerci să rămâi însărcinată fertilizarea in vitro te poate aduce cu un pas mai aproape de a deveni mamă dar procesul poate fi intimidant dacă nu înțelegi pe deplin ce implică. Iată ce trebuie să știi, chiar înainte de prima vizită la medic.

Luarea deciziei de a face fertilizare in vitro (FIV) este în același timp emoționantă dar și stresantă. Pe de o parte procedura te aduce cu un pas mai aproape de a rămâne însărcinată. Pe de altă parte … să nu știi la ce să te aștepți și să-ți faci griji dacă va funcționa sau nu este foarte stresant. Pentru a putea fi pregătită, iată câteva informații …

FIV necesită mult timp și efort

Fertilizarea in vitro (FIV) este un proces care necesită un efort continuu și solicitant, cu vizite regulate la medicul specialist. Procesul FIV înseamnă că timp de 10-12 zile îți vei autoadministra medicamente injectabile pentru fertilitate pentru a stimula ovarele să producă mai mulți foliculi; concomitent va trebui să mergi la cabinetul medicului curant specialist în reproducere umană asistată medical pentru analize de sânge și ecografii aproape zilnic. Odată terminată faza de stimulare medicul va extrage ovocitele din foliculii dezvoltați la nivelul ovarelor (sub anestezie intravenoasă) și le va trimite în laborator unde specialistul embriolog le va combina cu spermatozoizii partenerului. La trei până la cinci zile după extragerea ovocitelor embriologul te va informa despre câți embrioni de bună calitate au fost obținuți și se va stabili împreună cu medicul curant dacă va avea loc embriotransferul, adică plasarea unui embrion în uter sau dacă embrionii vor fi crioconservați pentru a fi plasați în uter ulterior, când se vor îndeplini condițiile optime. Dacă a avut loc embriotransferul te vei întoarce la medic două săptămâni mai târziu, pentru un test de sarcină din sânge care va determina dacă procedura FIV a avut succes.

Ar trebui să-ți verifici sănătatea în prealabil

Atingerea unei greutăți sănătoase, limitarea consumului de alcool și renunțarea la tutun și alte substanțe recreative pot îmbunătăți considerabil ratele de succes în FIV. De asemenea, încearcă să ții sub control afecțiunile medicale precum hipertensiunea arterială și diabetul înainte de a încerca să rămâi gravidă.

Poți experimenta efecte secundare

În timpul procedurii FIV aportul de hormoni este foarte mare așa că așteptă-te să te simți mai instabilă emoțional. Pot apărea, de asemenea, efecte secundare fizice minore cum ar fi presiunea, crampele sau balonarea în zona pelviană, sensibilitatea sânilor și disconfortul de la locul injecțiilor de fertilitate. În unele cazuri FIV poate provoca sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO). Acesta apare apare atunci când medicamentele pentru fertilitate determină producerea prea multor foliculi ovarieni iar simptomele pot include creștere în greutate, durere severă sau umflare în abdomen, amețeli, dificultăți de respirație, greață și vărsături. SHSO se poate rezolva spontan de cele mai multe ori, dar mai prudent ar fi ca în cazul prezenței acestor simptome, să te adresezi imediat medicului.

Există un mic risc de complicații ale sarcinii sau nașterii.

A avea mai mult de un embrion implantat în timpul FIV crește șansele de a rămâne însărcinată, în schimb crește și riscul de travaliu prematur și greutate mică la naștere.

Bebelușii născuți prin FIV au, de asemenea, un risc cu aproximativ 1-2% mai mare de malformații congenitale decât cel din populația generală, dar cercetările în domeniu arată că acest lucru este mai probabil legat de natura infertilității decât de tratamentul pentru infertilitate în sine.

FIV nu garantează că vei rămâne însărcinată.

Din păcate, FIV nu are succes pentru toată lumea. Unele persoane rămân însărcinate prima dată, altele trebuie să repete procesul o dată sau două ori, iar unele cupluri nu reușesc nici chiar după mai multe încercări. Indiferent dacă FIV are succes sau nu, depinde în mare măsură de vârstă. Potrivit celor mai recente date naționale ale Societății pentru Tehnologia Reproductivă Asistată (SART) rata de succes a FIV pentru femeile care își folosesc propriile ovocite a fost de 48% pentru femeile sub 35 de ani și a scăzut la doar 3% pentru femeile de peste 42 de ani.